Geokunststoffen
Binnen de civiele techniek en milieutechniek worden vele type geokunststoffen gebruikt. In de praktijk worden veel typen door elkaar gehaald. Er ontstaan niet alleen spraakverwarringen, maar ook foutieve toepassingen die het beoogde doel voorbijstreven. Op deze pagina wordt getracht de lezer een inleiding te geven in de terminologie en algemene toepassingsgebieden.
Folies: Dit type van geokunststoffen wordt primair gebruikt als vloeistofdichte barrière. De folie wordt samengesteld uit kunststoffen die resistent zijn tegen het type vloeistof dat opgevangen dient te worden. De folie komt voor in gladde of geprofileerde afwerking en is beschikbaar in verschillende diktes. De krachtopname van een folie is beperkt.
Vliezen: Ook wel “non-woven” genoemd, zijn de vezels in een vlies onderling mechanisch, chemisch of thermisch verbonden. Een vlies wordt hoofdzakelijk toegepast voor scheiding, drainage, filtering of bescherming. Daarmee komt het voor in verschillende diktes. Vliezen hebben weinig sterkte bij een grote rek of vervorming.
Geogrids: Ook wel rasters of netten genoemd, komen geogrids voor in verschillende uitvoeringen. Gewoven, Gelast en vormvast. Het voornaamste kenmerk zijn de grote rasteropeningen en de toepassing in funderingen als horizontaalwapening of membraanwapening. Verder zijn de typen geogrids zeer verschillend in uiterlijk, werking en toepassing. Binnen deze groep ontstaan dan ook de meeste verwarringen. Op een andere pagina op deze website wordt dieper ingegaan op deze verschillen.
Weefsels: Ook wel “woven” genoemd, zijn de bandjes of draden in een weefsel samengevlochten in een bepaald matrix. De draden kunnen gevormd worden uit één vezel of een bundel van vele vezels. Weefsels zijn hoofdzakelijk dun en kennen een grote variatie in openingsgrootte waarbij de onderlinge verbindingen vrij kunnen bewegen. Weefsels kennen een grote krachtopname bij grote rek of vervorming, waarbij de krachtoverdracht via wrijving plaatsvindt. Hiermee zijn weefsels geschikt voor scheiding als wapenen van grond en membraanwapening in funderingen.
Structuurmatten: Deze matten onderscheiden zich door een driedimensionale structuur met grote openingen. Daarmee zijn structuurmatten bij uitstek geschikt als anti-erosiematten en drainagematten. Het opnemen van krachten speelt daarbij geen rol. Structuurmatten komen vaak voor als een composiet met natuurlijke of kunststof vezels.
Composieten: Alle combinaties van meerdere typen geokunststoffen worden composieten genoemd. De toepassingsgebieden bestrijken dan ook het hele spectrum. Veelal bestrijken composieten meerdere functies tegelijk.